Impact factor ble oppfunnet i 1960 og blir beregnet hvert år på bakgrunn av siteringshyppighet for tidsskrifter i databasen ISI Web of Science (ISI er nå en del av Thomson Reuters). Et tidsskrifts impact factor blir beregnet ut fra antall siteringer et tidsskriftet har fått i de to foregående årene, delt på antall artikler for de samme årene. Impact factor for 2010 er altså antall ganger tidsskriftet har blitt sitert i 2008 og 2009, delt på antall artikler publisert i tidsskriftet i 2008 og 2009. Jo flere siteringer et tidsskrift har desto høyere impact factor .
I praksis brukes ofte impact factor til å rangere tidsskrifter og forskere ønsker å publisere i tidsskrifter med høy impact factor . Man bør være klar over at det er mange som stiller seg kritisk til beregningen og bruken av impact factor , og at det finnes alternative rangeringsmetoder, f.eks. eigenFACTOR (gratis) og SCImago Journal & Country Rank (SJR) .
Hvordan finne et tidsskrifts impact factor?
Du finner impact factor for mer enn 10.000 tidsskrifter i Journal Citation Reports (JCR). 1075 tidsskrifter er nye, dvs. får sin første rangering i 2010-utgaven. Du kan finne impact factor for et bestemt tidsskrift eller rangeringer innen et fagområde.
Denne saken ligger også på LS vevsider, og der finner du også eksempel på hvordan du kan søke opp et bestemt tidsskrift).
Om impact factor
- Veiledning (fra utgiver)
- The Thomson Reuters impact factor (fra utgiver)
- Using the Tomson Reuters impact factor (fra utgiver)
- Impact factor (fra Wikipedia)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar